Синдиците на Корпоративна търговска банка АД (в несъстоятелност) сключиха с

...
 Синдиците на Корпоративна търговска банка АД (в несъстоятелност) сключиха с
Коментари Харесай

„Инвестбанк” е купувачът на ТБ „Виктория”

 Синдиците на „ Корпоративна комерсиална банка ” АД (в несъстоятелност) подписаха с „ Инвестбанк “ рамков контракт за едновременното прекачване и приемане на контрактуваната цена на 100% от капитала на ТБ „ Виктория “ ЕАД и цялостната експозиция на eдноличния притежател на капитала към ТБ „ Виктория “ ЕАД.   Предстои осъществяване на процедура пред Комисията за защита на конкуренцията за разрешаване на идната централизация, гласи информацията на страницата на КТБ.    В нея се прецизира, че подписването на контракта с Инвестбанк с мажоритарен притежател Петя Славова е в следствие от извършена процедура за продажба на цялост от финансови активи по Закона за банковата неплатежоспособност, която Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) откри на 29 юни 2017 година
В първия стадий на процедурата участваха четирима претендент купувачи, а след осъществен дю дилиджънс разбор обвързващи предложения подадоха „ Инвестбанк ” и „ Българо-американска кредитна банка “, благосъстоятелност на Цветелина Бориславова.

След извършени договаряния, разбор и параленост на финансовите параметри на подадените дефинитивни предложения, синдиците на КТБ Ангел Донов и Кристи Маринова избраха „ Инвестбанк “ АД за покупател на продаваната цялост от финансови активи, написа в прессъобщението.

Изборът е утвърден с решение на управителния съвет на ФГВБ на 26 март.

Купувачът е поел обвързване за цялостно погасяване на експозицията на КТБ към ТБ „ Виктория “ дружно с дължимите лихви към датата на привършване на договорката.

Погасените в следствие от оперативната активност на ТБ „ Виктория “ краткосрочни и дълготрайни отговорности в интервала от 2015 година до датата на сключване на рамковия контракт, както и постигнатата цена на продаваната цялост от финансови активи, обезпечават освен цялостно възобновяване на направената от КТБ  през юни 2014 година инвестиция под формата на акции и други финансови принадлежности, само че и образуват позитивен чист паричен поток (печалба) в размер на към 2,800 млн. лв., показват синдиците.

Investor.bg напомня, че при започване на ноември 2017 година Инвестбанк и Българо-американска кредитна банка (БАКБ) подадоха обвързващи предложения за покупката на 100% от капитала на " Виктория " и погашение на депозита на едноличния притежател към банката в размер на към 85 млн. лв..

В началота на март Българската национална банка издаде предварителни утвърждения по заявките на евентуалните купувачи Българо-американска кредитна банка и на Инвестбанк за директно придобиване на акциите на ТБ „ Виктория “, като я влеят в своите структури в шестмесечен период.

На един стадий от последния опит за продажба на дъщерната банка на КТБ отпадна сдружението „ Вабо Интернал “ АД, обвързвано с предприемача Васил Божков.

На предходния стадий от покупка на дъщерното сдружение на КТБ се отхвърлиха вложителите, обединени в консорциум сред Kerbler Holding, Imfarr Beteiligungs и Green Finance.

При оповестяване на търга претендентите, които подадоха писма за интерес към дъщерното сдружение на КТБ, бяха четири – за ТБ " Виктория " се надпреварваха БАКБ, Инвестбанк „ Вабо Интернал ” АД и група вложители, настоящи в съгласие – Kerbler Holding, Imfarr Beteiligungs и Green Finance.

Холдингът Kerbler, който включва Imfarr Beteiligungs и Green Finance, също се отхвърля да наддава за банката, макар че се включи и при първия опит за продажбата ѝ.

При втория търг за ТБ „ Виктория “ Kerbler единствено смени участниците в консорциума, който води, като вместо ЗК Лев Инс АД бяха включени Imfarr Beteiligungs GmbH и Green Finance GmbH.

При първия опит за продажбата на финансовата институция интерес към нея демонстрираха осем претендента, измежду които и консорциум Hanson Holdings Lux s.a.r.l. и Еврофинанс АД, Транзакт Юръп Холдингс ООД, Търговска Банка Д АД и " Българска Телекомуникационна Компания " ЕАД.

На финала за покупател беше определена Търговска банка Д, само че централната банка не позволи договорката, защото не утвърди концепцията банка „ Виктория “ да се развива независимо. Тогава Българска народна банка уточни, че има риск освен финансовото положение на  ТБ „ Виктория “ да не бъде нормализирано в дълготраен проект, само че и това да подкопае финансовата непоклатимост на Търговска банка Д, в случай че се постанова непрекъсната финансова и ликвидна поддръжка за ТБ „ Виктория “.

КТБ закупи някогашната „ Креди Агрикол България “ и я преименува на Търговска банка „ Виктория “ малко преди да банкрутира през 2014 година
По публикацията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР